Ik heb geen karakter

Dit is een opmerking die ik wel eens hoor als mensen praten over het aanpassen van hun eetgewoonten. 
Geen karakter hebben is overigens wel heel algemeen. Je kan bijvoorbeeld wél karakter hebben om niet te drinken, om zuinig met je geld om te springen, of om overal op tijd te komen,… . Maar voeding aanpassen is voor velen wel wat lastiger en daar is een goede reden voor. 

Verleiding is namelijk overal


Bijvoorbeeld in de supermarkt zorgen slimme marketingtricks ervoor dat je bijna niet anders kan dan langs de rekken vol ongezonde snoep, koekjes en chips te passeren. En als je die dan toch hebt weten te vermijden, dan leggen ze nog wat extra’s aan de kassa zodat je er echt bijna met je neus wordt opgeduwd. De verleiding om dan nee te zeggen, is niet zo evident zeker als je een moeilijk moment hebt. Je hebt bijvoorbeeld een lange dag gehad, bent een beetje moe, wat stress en/of honger en kijk, je hebt toch maar weer een snickers gekocht en opgegeten. Geen karakter zeg je dan, maar er komt veel meer bij kijken. 

Enkele andere verleidingen op een rijtje
Traktaties op het werk
– Reclame op tv
– De geur van warme wafels als je door de stad wandelt

– …. 


Als je je toch hebt laten verleiden door iets wat je eigenlijk liever niet had gegeten (omdat je graag gezonder wil leven, niet omdat het niet lekker was 🙂), ga dan eens terugkijken naar de omstandigheden. Had je misschien honger op dat moment omdat je je lunch had overgeslaan en kan een gezonde snack voordat je gaat winkelen wel helpen? Of was je moe en ben je toe aan wat meer rustmomentjes voor jezelf? Heb je veel stress en kunnen ademhalingsoefeningen meer voor jou betekenen? 
Met andere woorden, het gaat dus niet zozeer om het niet hebben van karakter, maar wel om strategiëen te vinden om met moeilijke momenten om te gaan


Want ik ben tot nu toe nog niemand tegenkomen die nul komma nul karakter heeft 😉


Fijne dag!

Meer
artikels