Is water drinken echt zo belangrijk?

Ik hoor klanten vaak vertellen dat het in de zomer veel makkelijker is om water te drinken dan in de winter, want in de winter ‘smaakt dat zo niet’. Vaak wordt water koud gedronken en zeg nu zelf, in de winter smaakt een lekker warm drankje toch veel beter. We verliezen in de winter ook minder vocht omdat we minder zweten, waardoor we ook minder vocht nodig hebben dan in de zomer.

Toch blijft voldoende drinken ook in de winter belangrijk.

Ik vergelijk het soms met de olie van een auto. Die moet regelmatig vervangen worden omdat de olie vervuild raakt en na verloop van tijd de motor kan beschadigen. En dat is ook wat er gebeurt in ons lichaam. Een mens bestaat voor ongeveer 50-60% uit vocht en dit kan dus best regelmatig vervangen worden (liefst iets vaker dan de olie van een auto 🙂).

Via de urine en stoelgang worden afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd. Maar door te weinig vocht in te nemen wordt er minder urine geproduceerd en ook stoelgang wordt vaak harder en blijft langer in het lichaam aanwezig. Hierdoor blijven afvalstoffen langer dan nodig in het lichaam.

Hoeveel vocht heb je nodig?

Per dag drink je best 1,5-2l. Best onder de vorm van water of thee.

Dit zijn 6-8 glazen/dag.

• Welke symptomen kunnen voorkomen bij te weinig vochtinname?

hoofdpijn / vermoeidheid / duizeligheid / te lage bloeddruk / meer kans op blaasontstekingen / droge huid / snellere hartslag,..

Maar ook meer zin in zoetigheid: je bent sneller vermoeid door het teveel aan afvalstoffen. Bij vermoeidheid gaat je lichaam naar energie (suikers, vetten,…) vragen terwijl het eigenlijk meer vocht nodig heeft. Dus probeer volgende keer eens een glas water of thee in plaats van iets zoet.

Check je urine!

Is je urine altijd heel donker en/of ruikt die sterk? Dan drink je waarschijnlijk onvoldoende. Normaal zou urine lichtgeel van kleur moeten zijn en niet sterk ruikend.

Enige uitzondering is ochtendurine, die is meestal wel iets donkerder.

Tips om voldoende vocht binnen te krijgen

Vocht uit drinken:

Water! Eventueel met een smaakje erin zoals gember, fruit, munt,…

Kruidenthee, best afwisselen in welk soort thee.

Koffie maar met mate. Koffie is vochtafdrijvend en zeer verwarmend en droogt het lichaam dus uit. Max. 4 tassen per dag dus en bij mensen die heel snel te warm hebben, mag het nog minder.

Vocht uit voedsel: soepen, ovenschotels, stoofpotjes, groenten, fruit,…

Heb je nood aan meer tips en tricks of wil je graag een gezondere eet- en levensstijl? Dan kan je makkelijk een afspraak maken via deze website.

Meer
artikels