Yin-Yang 

Iedereen heeft wel al gehoord van yin-yang, maar wat is dit nu eigenlijk?

In de Oosterse visie heeft alles een yinne kant en een yange kant. Yang is warm, mannelijke energie, zon, dag,… en yin is het tegenovergestelde: koud, vrouwelijke energie, maan, nacht,… .

Iets is nooit volledig yin of yang. Ook bij mensen is dit zo maar er kan wel een disbalans zijn tussen deze twee. Iemand die bijvoorbeeld een teveel aan yange energie heeft, gaat het vaak te warm hebben.

In extreme gevallen heb je dan mensen die in de winter in een t-shirt naar buiten zouden gaan omdat ze het zo warm hebben. Als voedingsadvies zouden hier vooral afkoelende voedingsmiddelen aan te raden zijn, zoals tropisch fruit (kiwi, banaan, ananas, mango,…), yoghurt, groene thee, munt,… .

Aan de andere kant kan iemand ook een teveel aan yinne energie hebben. Hier zien we dan eerder koude klachten zoals koude voeten, koude handen of een algemeen koude gevoel. Hier gaan verwarmende voedingsmiddelen zoals kip, havermout, pompoen,… een grote rol spelen, vooral in de winter. Ook verwarmende kruiden zoals kaneel, kardemom, gember,… zijn hier vaak aan te raden.

Echter draait het allemaal om balans, teveel van iets is nooit goed en als er andere klachten zijn, dan kan het bijvoorbeeld ook dat gember die klachten net verergerd. Daarom is het soms nodig om de voeding individueel te bekijken.

Je kan zelf een paar dagen opletten welk effect verwarmende en verkoelende voeding op jou hebben. Wil je graag gericht advies hierover, boek dan nu een afspraak!

Meer
artikels