Zin in zoet? 

Op vlak van voeding zijn er vaak 2 typen mensen: degene die eerder houden van hartig zoals chips, salami, kaasblokjes,… of mensen die eerder van zoet houden (sommigen houden ook van beide :)). 

Van zoet houden is op zich geen probleem, maar als de drang naar zoet overheerst en er teveel suikers worden gegeten, is dit niet meer gezond. De suikerspiegel gaat dan hard schommelen, waardoor je je even beter voelt na het eten van gesuikerde dingen, om dan even later een dipje te hebben.

Laat mij even uitleggen hoe dat komt: als je suiker eet, gaan de suikerwaarden in je bloed stijgen en je lichaam reageert hier heel snel op door insuline aan te maken. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam suiker uit het bloed kan opnemen in de cellen. Als de bloedsuikerspiegel heel snel stijgt, zal deze door de insuline weer net zo snel dalen. Hierdoor krijg je dan een dipje, waarbij je een hongerig gevoel kan hebben of je erg vermoeid voelen of gewoon weer de drang naar suiker ervaart. 

Het is belangrijk om te kijken vanwaar die drang komt

Heb je altijd in de namiddag zin in zoet? Op het einde van een lange werkdag of als je moe bent? Dit is een heel normale reactie van het lichaam. Als je moe bent heeft het lichaam energie nodig, en suiker geeft heel snel energie, dus dat is de reden dat je lichaam daar op dat moment zo naar kan hunkeren. Helaas geeft suiker enkel op korte termijn energie en ga je je daarna net meer vermoeid voelen. 

Stress kan ook de zin in zoet verhogen. Hoe vaak beloon jij jezelf met een koekje als het even te druk wordt? Heel normale reactie want suiker geeft, tijdelijk, een gevoel van ontspanning. Maar uiteindelijk zorgt teveel suiker er wel voor dat we net meer stresshormonen aanmaken, wat ook weer nefast is voor het immuunsysteem

Zie het een beetje als een viscieuze cirkel… . 

Suikers geven op de lange termijn helemaal niet meer energie, integendeel. De eerste weken kan de drang naar suiker nog steeds groot zijn, maar hoe minder suiker je gaat eten, hoe meer die drang verdwijnt. Ook bij stress of vermoeidheid is het belangrijk dit te herkennen en andere strategiëen in te zetten om hiermee om te kunnen gaan, zoals een wandeling maken, even rusten, een ademhalingsoefening doen,… 

De suikerspiegel zoveel mogelijk in balans houden is cruciaal om cravings te kunnen beperken. Regelmaat in de voeding en vezelrijke koolhydraatbronnen zijn hierbij erg van belang. Maar ook eiwitten (vlees, vis, eitjes, peulvruchten, noten, zaden en pitten) geven een langer gevoel van verzadiging en zijn daarom ook belangrijk om hier voldoende van te eten.

Zorg ook voor gezonde vervangingen zodat je af en toe wel bijvoorbeeld een klein beetje gedroogd fruit kan eten, of een zelfgemaakt koekje met appelmoes in plaats van gewone suiker, wortels, zoete aardappels,… . Let wel op dat je bij fruit of gedroogd fruit niet gaat overdrijven, want ook hier zitten nog suikers in (natuurlijke suikers maar ook hier heb je nog die stijging van de suikerspiegel). 

Uiteraard is het helemaal ok om af en toe verleid te worden door je favoriete lekkernij, geniet er dan ook dubbel zo hard van! 

Heb je nood aan meer tips of hulp bij het minderen van je suikerinname om weer meer energie te krijgen? Dan kan je altijd een afspraak maken via deze website!

Meer
artikels