Damp

In de Chinese gezondheidszorg is damp eigenlijk hetzelfde als vocht- of slijmophoping in het lichaam, je kan het een beetje vergelijken met mist, maar dan in het lichaam. Als je veel damp hebt, dan kan dit tot uiting komen in de darmen (slijmerige/plakkerige stoelgang), regelmatig verkouden of een loopneus, zwaar gevoel in het lichaam, concentratieproblemen (damp in het hoofd),… .

Als damp blijft opstapelen of in combinatie met veel hitte in het lichaam, kan het vocht indikken en stugger worden, waardoor het ook minder makkelijk weer weg kan.

Mensen met overgewicht hebben vaak damp in het lichaam, maar ook slanke mensen kunnen hier last van hebben.

Uiteraard speelt voeding hier een heel grote rol in. Dampvormende voeding: tarwe, suiker, varkensvlees, pinda’s, banaan, rauwkost en melkproducten.

Als je dus bijvoorbeeld merkt dat je standaard een loopneus krijgt na het eten van een boterham met kaas, dan kan je ervan uitgaan dat je lichaam damp creëert door de tarwe en/of kaas en kan je voor jezelf gaan onderzoeken of een andere maaltijd minder die klachten gaat veroorzaken.

Bij dampklachten is het dus van belang om dampvormende voeding zoveel mogelijk te mijden.

Aan de andere kant zijn er ook heel wat voedingsmiddelen die kunnen helpen om damp weer uit het lichaam te verwijderen, vooral bittere en scherpe voedingsmiddelen (zie eerdere post over 5-elementenvoeding).

Meer
artikels