Verkoudheid en de invloed van voeding 

Heel wat mensen zijn verkouden in deze periode van het jaar.

Hier volgen alvast een paar voedingstips om sneller van die verkoudheid verlost te raken. 

Bij een verkoudheid is het belangrijk dat we het lichaam warm houden en dus is verwarmende voeding aan te raden. Veel mensen drinken appelsien- of citroensap omdat het veel vitamine C bevat. Maar omdat deze juist heel koelend zijn, is dit niet zo goed bij een verkoudheid. 

Wat dan wel? 

Vanaf het moment dat je een verkoudheid voelt opkomen, kan een goede stevige ajuinsoep met veel tijm en peper helpen. Tijm is heel warmend voor de longen, mindert slijm en hoest en mindert infecties. Ui en peper is beide heel verwarmend. Drink deze soep, kruip daarna in bed en dek jezelf goed warm toe. Door het warmende effect van de soep, ga je de verkoudheid ‘uitzweten’. 

Als drank is gemberthee ook heel goed om tussendoor te drinken. 2-3 kopjes per dag is vaak voldoende. Drink gemberthee best niet te laat op de avond, vooral verse gemberthee kan de nachtrust verstoren. 

Kaneel is ook een kruid dat een opwarmend effect heeft en kan bijvoorbeeld ’s morgens worden toegevoegd aan een havermoutontbijt. 

Als lunch of avondmaal kan je bijvoorbeeld een lekker warme kippensoep eten. 

Let wel op: een verkoudheid kan overgaan in griep/koorts. Dan is het wel belangrijk om niet langer heel verwarmend te gaan eten, maar eerder koelend zodat de koorts niet te hoog wordt. Een pepermuntthee kan dan bijvoorbeeld wel helpen om de longen wat open te zetten en slijmen op te lossen. Ook eucalyptus is koelend en verzachtend voor de luchtwegen. Echinacea werkt ook goed bij griep met hittesymptomen, maar niet bij een gewone verkoudheid omdat het ook een verkoelend effect heeft. 

Verder is het ook zo dat melkproducten meer slijm produceren. Warme melk met honing is daarom niet zo goed tijdens een verkoudheid of griep. Drink liever een theetje met een klein beetje honing. 

Wil je graag meer weten over de invloed die voeding kan hebben op je gezondheid? Maak dan snel een afspraak! 

Meer
artikels